Budoucnost větrných elektráren na Vysočině?

Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina byla aktualizována s ohledem na umístění větrných elektráren. Aktualizace poskytuje podklady pro rozhodování správních úřadů, veřejnost a investory, aniž by přímo určovala lokace.

uniweb weby

V nedávné době došlo k aktualizaci Strategie ochrany krajinného rázu (SOKR) Kraje Vysočina, která byla zpracována především s ohledem na umístění vysokých větrných elektráren (VTE) na jejím území. Tato aktualizace byla provedena v reakci na rostoucí zájem o využití obnovitelných zdrojů energie a zlepšení informačního zdroje pro obce, veřejnost, rozhodování správních úřadů i projektanty a investory.

Aktualizace SOKR nestanovuje přímo, kde je či není možné větrné elektrárny umístit. Její hlavním úkolem je poskytnout podklady pro rozhodování správních úřadů a vodítko pro projektanty a investory při volbě vhodných lokalit pro výstavbu VTE. Platnost SOKR bude závislá na výsledku jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina, které je svoláno na 26. března 2024.

U větrných elektráren je třeba vzít v úvahu, že vizuálně působí na velké vzdálenosti, přičemž jejich zřetelná viditelnost se pohybuje mezi cca 10 až 12 km. Aktualizace SOKR identifikuje a hodnotí krajinné a kulturněhistorické dominanty, krajinné předěly a charakteristické siluety sídel, které by mohly být ovlivněny umístěním VTE.

Na základě těchto analýz bylo zjištěno celkem 556 bodových dominant různého významu, 53 krajinných předělů a 41 charakteristických siluet sídel. Mezi významné krajinné dominanty patří například masiv Javořice, Čeřínku nebo Melechov, mezi kulturněhistorické dominanty hrad a město Lipnice nad Sázavou, zámek v Náměšti nad Oslavou či kostel sv. Víta v Havlíčkově Borové.

Aktualizace SOKR dále identifikovala celkem 350 maloplošných území zachovalého krajinného rázu a historického členění krajiny, které jsou charakteristické především zachovalou strukturou polních cest, údolími řek a potoků, parky nebo historickými sídly a usedlostmi.

Při posuzování umístění větrných elektráren na území Vysočiny bude tedy zohledněna mimo jiné Strategie ochrany krajinného rázu. Tato přístupnost informací by měla přispět k efektivnějšímu a komplexnímu rozhodování o vhodnosti konkrétních lokalit pro výstavbu VTE, stejně jako k lepší informovanosti veřejnosti o důsledcích těchto rozhodnutí.

Kromě větrných elektráren se aktualizace SOKR také věnuje fotovoltaickým elektrárnám (FVE), pro jejichž umisťování byla vytvořena stručná metodická pomůcka pro rozhodující správní orgány. Je tedy patrné, že aktualizace SOKR by měla pozitivně přispět ke zkvalitnění procesů týkajících se výstavby a rozvoje obnovitelných zdrojů energie na území Kraje Vysočina.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy