Hejtman Schrek oznámil rekordní podporu pro obnovu památek Vysočiny

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek oznámil, že kraj podpoří obnovu 93 památek a vytvoření 16 projektových dokumentací na další opravy. Tento rok je výše dotace rekordní.

uniweb weby

'Přispějeme na obnovu celkem třiadevadesáti památek. Bezmála půlmilionem korun podpoříme vznik šestnácti projektových dokumentací k dalším opravám,' informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že dotace je v letošním roce rekordní. Vloni kraj na památky vyčlenil patnáct a půl milionu korun. Alokace v programu trvale narůstá a kopíruje zvyšující se zájem žadatelů, který se snažíme v co největší míře uspokojit. Zájem o opravy ze strany vlastníků je ale tak vysoký, že na přibližně dvě desítky se bohužel nedostalo, doplnil hejtman.

Maximální výše dotace na obnovu památek pro jednoho žadatele je 400 tisíc korun. Nejvyšší možnou podporu letos získá třináct vlastníků, mezi nimi například město Jemnice, které už několik roků investuje do opravy jedinečného neoklasicistního rodinného mauzolea rodiny Pallavicini v Jemnici, která mnoho let trpěla neúdržbou a útoky vandalů. Město letos začne s obnovou interiérů, uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury Roman Fabeš. Stejnou částku od kraje obdrží také Římskokatolická farnost Koněšín na opravu střechy věže kostela sv. Bartoloměje, společnost FJT Invest na obnovu střechy hospodářské budovy vodního mlýna v Petrovicích nebo obec Vír na stavebně-technické zajištění zříceniny hradu Pyšolec a další.

Podpora poputuje také do Vojslavic na rekonstrukci střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie a také stavení č. p. 1, varhany ve zvolském kostele sv. Václava nebo na Zelenou horu, kde budou zrestaurována okna a dveře ambitů. Kromě programu Památky nabízí Kraj Vysočina také program UNESCO, Památkově chráněná území, Program městských památkových rezervací a zón a další, prostřednictvím kterých mohou vlastníci historicky cenných objektů žádat o dotaci na jejich obnovu.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024