Není akné jako akné. Jaké formy existují?

Akné je běžným dermatologickým problémem, který postihuje mnoho lidí různého věku. Podle statistik se týká enormní části populace – například až 30 % žen ve věku kolem 30 let. Zároveň však platí, že se projevy mohou lišit a zahrnovat různé typy lézí - od černých teček po bolestivé cysty.

uniweb weby

Závažnost akné se pak často hodnotí pomocí stupňů podle Global Evaluation Acne (GEA). Daná stupnice poskytuje ucelený pohled na rozsah postižení pleti.

Jak se akné projevuje?

Černé tečky neboli otevřené komedony patří mezi nejrozšířenější typy akné. Vznikají tak, že se nahromadí maz, odumřelé buňky, melanin a keratin. Nahromadění nečistot způsobuje otevírání pórů, takže se do něj lépe dostane vzduch. Proto dochází k oxidaci a zčernání komedonu.

Opakem černých teček jsou tečky bílé - uzavřené komedony. Vznikají, když je kožní maz kolonizován bakterií Cutibacterium acnes. Pór se neotvírá a zánět se udržuje uvnitř kůže.

Zanícené léze, často červené a citlivé na dotek, se nazývají papuly. Pokud mají „bílou čepičku“ (jsou vyplněny hnisem), říká se jim pustuly.

Závažnější formou akné jsou uzliny (noduly). Vznikají pod kůží a obvykle jsou tvrdé na dotek.

Hluboce zanícené léze naplněné hnisem, ale měkčí než noduly, jsou cysty. Bývají velmi bolestivé.

Dělení akné podle stupnice GEA

  • Stupeň 1: velmi lehké akné - první stupeň akné se projevuje několika bílými či černými tečkami, případně několika papulkami a pustulkami. Nejde o nijak závažný problém. Obvykle stačí lehká úprava životního stylu a vhodně zvolená dermokosmetika.

  • Stupeň 2: lehké akné - pokud se otevřené nebo uzavřené komedony či občasné papuly/pustuly nachází na méně než polovině obličeje, jedná se o druhý stupeň akné. Uzdravení pleti je sice o něco náročnější než v případě prvního stupně, ale většinou je možné i bez pomoci dermatologa.

  • Stupeň 3: středně těžké akné - jestliže se na více než polovině obličeje nachází četné papulo-pustuly, komedony a příležitostně cysty a noduly, hovoříme o středně těžkém akné. Návštěva odborníka je žádoucí.

  • Stupeň 4: těžké akné - když je celý obličej pokryt četnými papulo-pustulkami, komedony a několika cystami a noduly, pak jde o těžkou formu onemocnění. Bývá bolestivé a řeší se vhodně zvolenými léky (např. lokálními retinoidy).

  • Stupeň 5: velmi těžké akné - nejvyšší stupeň se naštěstí týká jen velmi malé části populace. Celý obličej pokrývají četné cysty a noduly. Běžné přípravky neúčinkují a obvykle se doporučuje kombinace lokální léčby s fyzikální.

Díky klasifikaci stupnicí GEA mohou dermatologové lépe určit závažnost akné a navrhnout vhodnou léčbu. Samozřejmě však platí, že každý pacient je jedinečný, a proto je nutné přistupovat k léčbě individuálně - vždy s ohledem na specifika každého případu.

Pokud se vám problémy s akné nedaří vyřešit pomocí kvalitní dermokosmetiky a úpravy životního stylu, neváhejte se objednat na konzultaci se specialistou. Pomůže vám určit závažnost onemocnění a doporučí vhodnou terapii.

komerční sdělení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 21.02.2024 09:21



0 +
 

Hlavní zprávy