Podvodníci okradli na Havlíčkobrodsku dva seniory

Havlíčkobrodští kriminalisté vyšetřují v současnosti případ dvou okradených seniorů, jímž podvodníci odcizili více než sto tisíc korun. K okradení mělo dojít v pátek 5. srpna odpoledne.

uniweb weby

„Dva dosud neznámí pachatelé - mělo se jednat o muže a ženu – se k nim dovnitř rodinného domku dostali v pátek kolem poledne pod smyšlenou záminkou, že jsou pracovníky zdravotní pojišťovny a chtějí vrátit ženě finanční přeplatek ve výši dva tisíce korun. Majitelka domku je pustila do verandy a poté až do jídelny rodinného domu. Podvodníci ženě sdělili, že mají pouze bankovku nominální hodnoty 5 000 korun a chtěli na tuto bankovku vrátit 3 000 korun. Přitom zjistili, kde mají manželé uložené peníze, protože muž před neznámými pachateli prohlížel obálku s rodinnými úsporami. Během zhruba dvaceti minut se pachatelé zdržovali uvnitř domku a využili nepozornosti seniorů a finanční hotovost uloženou v obálce odcizili. Z místa činu poté odešli s vyjádřením, že si jdou rozměnit bankovku v hodnotě 5 000 korun, ale zpět se již nevrátili. Senioři tak přišli o své úspory. Zloději jim odcizili 120 000 korun,“ popsala událost Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině s tím, že kriminalisté místo důkladně ohledali, zajistili upotřebitelné stopy a snažili se získat další informace k popisu pachatelů. Poté prověřili nejbližší okolí domku, aby získali co nejvíce poznatků kpopisu pachatelů a kjejich dalšímu možnému pohybu. Pátrání po pachatelích je zatím neúspěšné.

„Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina znovu důrazně upozorňují, že této trestné činnosti lze úspěšně zabránit. Všichni osaměle žijící senioři musí dodržovat základní pravidlo, tedy nikoho cizího do bytu nebo do rodinného domku v žádném případě nepouštět. Při prvním podezření, že se do bytu nebo rodinného domku chce pod nějakou záminkou dostat cizí osoba, ihned bez obav informovat policii na lince tísňového volání - 158.
Všichni senioři musí mít na paměti, že zloději používají různé lsti, aby se dostali do blízkosti seniora. Nejčastěji se jedná o různé legendy - doručení údajného přeplatku za elektřinu, vodu nebo plyn, vyplacení nějaké výhry, sociálního příspěvku nebo jiné dávky. Žádné tyto přeplatky nikdy nepředávají zástupci energetických nebo plynárenských společností v hotovosti. Takže vždy jde o podvody ze strany osob, které s těmito legendami vystupují,“dodává Dana Čírtková stím, že další podvodníci se mohou vydávat za prodejce a nabízet seniorům prodej různého druhu zboží za výhodné ceny, mohou se vydávat za zdravotnický personál, sociální pracovnice nebo různé řemeslníky a kontrolory vodoměrů nebo elektroměrů. Další podvodníci mohou seniory oslovit na ulici nebo po telefonu a vydávat se přitom za rodinné příslušníky a požadovat pro vymyšlené příbuzné peníze. Pro peníze si pak údajný příbuzný do bytu seniora pošle někoho dalšího. „Když si senior později ověřuje u příbuzného pravdivost telefonátu, bývá už pozdě, protože peníze si odnesl podvodník. Proto před tím, než někomu svěříte své finance, ověřte si u příslušného příbuzného, zdali skutečně telefonoval on. Buďte ostražití, jedině tak se vyhnete zbytečným nepříjemnostem,“ upozorňuje tisková mluvčí.

Pachatelé ale začínají být bezohlední a neváhají použít násilí. V některých případech tak dochází i k loupežím spáchaným na seniorech, kdy pachatelé využijí své fyzické převahy a seniora v jeho bytně nebo domě fyzicky napadnou. Důvodem proč si pachatelé vybírají jako oběť osoby vyššího věku je skutečnost, že takováto osoba má mnohdy omezenou tělesnou pohyblivost, zhoršené smyslové vnímání, horší paměť, zhoršenou orientaci v prostoru a čase, je důvěřivá a dá na první dojem. Podvodníci vypadají v drtivé většině velmi slušně a důvěryhodně.
„Policie se obrací také na nejbližší příbuzné seniorů, aby seniorům pomohli a pravidelně jim rizika možných podvodníků připomínali a opakovali jim zásady bezpečného chování. Příbuzní také mohou seniorům pomoci se zabezpečením bytu – vhodná jsou panoramatická kukátka na dveřích, případně malé kamery, které jsou dnes cenově dostupné. Tyto kamery by mohly monitorovat pohyb v bytě nebo domě. Většina seniorů dnes vlastní mobilní telefon a současné telefony jsou vybaveny fotoaparátem. Naučte proto seniora mobilní telefon ovládat. Pokud bude senior umět fotoaparát ovládat, doporučujeme, aby cizího člověka, který chce k seniorovi do bytu pod nějakou záminkou dostat, vyfotil. Každá stopa a důkaz mohou být pro policejní vyšetřování a následné zadržení pachatelů velmi důležité.
Buďte všímaví a pokud máte pocit, že se někdo podezřelý pohybuje ve vaší blízkosti, upozorněte na něj své okolí – sousedy, známé, příbuzné. Všímejte si i podezřelých vozidel, která by se pohybovala kolem vašeho domu a poznamenejte si registrační značku a barvu vozidla. V případě jakéhokoli podezření nebo ohrožení volejte na linku tísňového volání 158,“ uzavírá Dana Čírtková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 07.08.2016 15:53




0 +
 

Hlavní zprávy