Revitalizace hradu Kámen odhaluje historii

Práce na obnově památky hradu Kámen pokračují, mimo jiné probíhá revize dešťové kanalizace a odstraňování novodobých konstrukcí. Současně začala výstavba návštěvnického centra. Projekt je spolufinancován EU a celková cena je odhadována na 85 milionů korun. Otevření se plánuje na přelom července a září 2026.

uniweb weby

Stavbaři a archeologové aktuálně pokračují ve statických i archeologických průzkumech památky Kámen. Hlavním důvodem práce je revize a rekonstrukce dešťové kanalizace, která si vyžádala rozebrání dlažby na nádvoří hradu. Důležitým milníkem revitalizačního procesu je také řešení vsakování části dešťové vody do sklepního prostoru a odstraňování některých novodobých konstrukcí v interiéru, jako jsou parket nebo podlahy s kabřincem.

Podle Romana Fabeše, odborníka na památky, byly během dřívějších rekonstrukcí objeveny například železobetonové konstrukce nebo asfaltové lepidlo. Většina betonových prvků zůstane zachována, avšak povrchy budou nahrazeny historicky doloženým provedením. Návštěvníci si budou moci v rámci připravovaného prohlídkového okruhu prohlédnout nově odkryté rozetové okno.

„Obnovou projdou i obsah jednotlivých tras a bude zde mimo jiné představen krátký ozvučený film, který se zaměří na historický vývoj hradu a jeho majitele. Několik videosekvencí bude věnováno také motocyklům a Pacovskému okruhu,“ doplnil představitel radnice pro kulturu. Novinkou hradu bude venkovní pavlačové schodiště, které se objeví na vnitřním nádvoří. Restaurátoři se budou soustředit na obnovu iluzivních maleb stěn a kleneb, trámových stropů, kamenných prvků a kachlových kamen.

Karel Janoušek, radní Kraje Vysočina, informoval, že současně s rekonstrukcí hradu začne i výstavba nového návštěvnického centra na místě bývalého pivovaru. V centru budou umístěny pokladny s drobným prodejem suvenýrů a občerstvením, sociální zařízení, multifunkční kulturní prostor a kanceláře personálu památky. Revitalizace původního pivovaru byla zahájena na začátku března letošního roku.

Projekt přestavby hradu je spolufinancován Evropskou unií v rámci operačního programu IROP 2021 - 2027. Dotace, která bude poskytnuta, činí maximálně 68 milionů korun, přičemž celková cena díla je odhadována na přibližně 85 milionů korun. Stavbu návštěvnického centra hradí Kraj Vysočina ze svého rozpočtu v částce 27 milionů korun, což zahrnuje i vybavení objektu. V obou případech se kraji podařilo ušetřit prostřednictvím veřejné soutěže.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy