Sedmidenní jízdenka zvyšuje komfort cestování a urychluje odbavení ve veřejné dopravě

Od 1. ledna 2024 zavede Kraj Vysočina novou sedmidenní výhodnou jízdenku pro autobusy i vlaky, která má zvýšit komfort a motivaci k využívání veřejné dopravy. Jízdenka bude platit bez omezení počtu jízd. Jízdné se zvýší o 2 Kč kvůli zvýšení DPH na veřejnou dopravu.

uniweb weby

Vedoucí představitelé Kraje Vysočina oznámili zavedení nového, zvýhodněného druhu jízdenky s platností na sedm dnů, která má cestujícím nabídnout větší komfort a motivaci k využívání veřejné dopravy. Od 1. ledna 2024 budou moci cestující zakoupit sedmidenní jízdenky od autobusových řidičů a Českých drah lehce a bezhotovostně, čímž se sníží pravidelný nákup jednotlivých jízdenek.

Tato atraktivní nabídka se týká dvou druhů osobní dopravy – autobusů i vlaků, a předpokládá se, že zvýhodněná jízdenka bude vyhovovat téměř třím čtvrtinám cestujících. Podle Martina Hyského, předsedy krajského Výboru pro strategické projekty, má nová sedmidenní jízdenka pomoci urychlit odbavování cestujících, zvýšit komfort přestupů a motivovat veřejnost k častějšímu využívání veřejné dopravy.

Sedmidenní jízdenka bude platná sedm dní od dne zakoupení, což přináší pružnost při využití veřejné dopravy na libovolné trase bez omezení počtu jízd v obou směrech. "Nová jízdenka se tak vyplatí nejen žákům, ale její výhody ocení i pravidelní cestující za prací," říká Martin Hyský.

Jízdné se v příštím roce zvýší o dvě koruny na jednotné tarify, což souvisí s vládním zvýšením DPH z 10 na 12 % na veřejnou dopravu. Loni doplatil Kraj Vysočina na veřejnou dopravu celkem 1,37 miliardy korun, v letošním roce je připravena částka 1,48 miliardy korun a příští rok se tento doplatek odhaduje na 1,52 miliardy korun.

Ukázkový výpočet jízdného na trase Jihlava – Brtnice ukazuje přínosy sedmidenní jízdenky pro pravidelné cestující: jednotné jízdné v roce 2023 bude 28 Kč, zatímco v roce 2024 30 Kč. Předplatné 7 denní jízdenka (bez omezení počtu jízd) však bude stát pouze 225 Kč. Jedna jízda pro ty, co pojedou pouze 10x, přijde tedy na 22,5 Kč.

Úspěšné zavedení sedmidenní výhodné jízdenky by mohlo inspirovat další kraje a dopravce k podobným změnám v ceníku jízdného. Nepochybně povede ke zlepšení spokojenosti cestujících, kteří ocení vylepšení služeb a rozšíření možností platby.

Máte další dotazy ohledně nové sedmidenní jízdenky? Neváhejte nás kontaktovat na e-mailu dotazyvdv@kr-vysocina.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 03.02.2024 07:24



0 +
 

Hlavní zprávy