
František Muška, autor myšlenky výsadby chmelnice v Sádku
„S myšlenkou přišel náš spolupracovník František Muška,“ sdělil jeden z majitelů sádeckého vinařství Lubomír Lampíř. Autor námětu, který se chmelem dlouhodobě zajímá, prozradil, že dříve se pěstoval téměř všude.

Lubomír Lampíř, majitel vinice v Sádku
„V této oblasti pak jsou poslední zprávy o chmelu z první poloviny osmnáctého století. Rozhodli jsme se pro tyčovou chmelnici, která se používala do devadesátých let devatenáctého století a je dnes nahrazena konstrukcí drátěnkovou. Tyčová je jediná na Moravě, obdobnou mají pouze v areálu kláštera v Kadani. Chmel, pro zajímavost, nemá jen využití pivovarské, ale i kulinářské a léčebné,“ vysvětlil František Muška.
Děkan Václav Slouk ve své řeči nastínil, že nežehná pouze samotné chmelnici, na níž bylo vysazeno tři sta keřů neboli štoků, ale také lidem, kteří na ni budou pracovat a příznivému počasí, které bude nutné pro její existenci.
„Bůh stvořil zemi, která je plná jeho darů nám – lidem. Děkujeme mu a chválíme ho za jeho lásku a prosíme o požehnání, aby naše úsilí obdělávat půdu a sklízet její plody bylo k jeho oslavě a nám k užitku,“ zdůraznil Václav Slouk.
Lubomír Lampíř se vyznal, že má z vybudování chmelnice velkou radost, neboť se tak podstatně rozšiřuje procházka po naučné vinařské stezce, která zavede turisty i do chmelnice. „Na závěr jako tradičně bude degustace vín, ale časem pak i nabídka nějakého chmelového moku,“ přiblížil budoucnost Lubomír Lampíř.
V rámci doprovodného programu mohlo na pět desítek odborníků i zájemců z široké veřejnosti vidět v praxi ukázku vinohradnické techniky, z níž největší pozornost sklidil stroj na stříhání vinné révy.
Autor: Pavel Kryštof Novák
Komentáře
Sdílet článek