Obnova historické nástěnné malby na Havlíčkovobrodské radnici

Stovky let staré ornamenty na Havlíčkovobrodské radnici jsou obnovovány díky restaurátorům Pavlu Novákovi a Michaeli Petrů. Práce přidává vrstvu komplexity, ale také novou dimenzi poznání.

uniweb weby

Stovky let starých ornamentů na stěnách staré radnice v Havlíčkově Brodě se nyní díky práci restaurátorů vracejí do původního stavu. Pavel Novák a Michaela Petrů detailně pracují na obnově dekorativních prvků, které vypovídají o bohaté historii objektu.

Při náročné práci využívají Novák a Petrů speciální šablonu a pečlivě nanášejí bílou a černou barvu na dříve omítnuté stěny. 'Šablonu jsme localizovali na části, kde se dochovala původní malba,' vysvětluje Novák, zatímco ukazuje na oblasti, kde začínají vzorem vyniknout detaily stárnutí.

Překvapením pro oba umělce byla skutečnost, že pod původní malbou objevili další starou vrstvu. 'Pod ní je ještě jedna renesanční vrstva, kterou jsme podrobně zdokumentovali,' dodává Petrů. Tímto postupem se jejich práce rozrůstá o další vrstvu komplexity, ale také o novou dimenzi poznání.

Výsledky jejich rekonstrukce představují fascinující návrat do doby, kdy budova sloužila jako soud. Tento prvek historické kontinuity je nyní převeden zpět do místnosti a nová vrstva realizace pomáhá uskutečnit cestu zpět v čase.

Vynaložené úsilí při restauraci těchto honosných ornamentů ukazuje naši váhu a respekt k našemu kulturnímu dědictví. Tímto úsilím tak restaurátoři Pavel Novák a Michaela Petrů přispívají k zachování a obnově historických klenotů Havlíčkova Brodu. Skrze jejich práci tak můžeme lépe pochopit a oceňovat bohaté dějiny tohoto krásného města.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy