Ochrana lesa, legislativa a podpory lesů

Lesní hospodářství čelí výzvám kvůli klimatickým změnám a ochraně biodiverzity. Hlavní témata 16. ročníku odborného semináře pro vlastníky lesů zahrnovala ochranu lesa, legislativu ohledně reprodukčního materiálu lesních dřevin a pravidla financování. Důležitost seminářů tkví v otevřeném dialogu a spolupráci mezi sektory lesního hospodářství.

uniweb weby

Lesní hospodářství čelí narůstajícím výzvám v důsledku klimatických změn a ochrany biodiverzity. Aby se na tyto problémy upozornilo, byl na začátku února uspořádán 16. ročník odborného semináře pro vlastníky lesů, odborné lesní hospodáře, státní správu lesů i širokou veřejnost. Hlavními tématy byly ochrana lesa, legislativa na úseku nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin a pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích.

Výzvy, kterým lesní hospodářství čelí, vyžadují komplexní přístup a otevřený dialog mezi všemi zainteresovanými stranami. Podle Pavla Hájka, radního Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí, je důležité diskutovat a komunikovat aktuální témata v oblasti lesního hospodářství, aby bylo možné vyhovět narůstajícím potřebám sektoru.

Semináře se zúčastnil Jan Lubojacký z Lesní ochranné služby, který představil vývoj a prognózu hlavních škodlivých činitelů našich lesů. Potvrdil obavy mnoha vlastníků lesů, že i přes zklidnění situace s kůrovcovou kalamitou, může dojít k opětovnému zhoršení situace. Poškození jehličnatých porostů může být způsobeno kůrovcem nebo bekyní mniškou.

Vlasta Knorová z Ministerstva zemědělství připomněla účastníkům semináře pravidla přenosu reprodukčního materiálu lesních dřevin a poukázala na důležitost pečlivé práce s průvodními listy pro sadební materiál. Tomáš Smejkal, rovněž z Ministerstva zemědělství, se zaměřil na dotační programy ministerstva a upozornil na aktuální problémy spojené s nařízením vlády č. 30/2014 Sb., které bylo opakovaně novelizováno a způsobuje nemalé emoce kvůli nové podobě tzv. 'ohlášení'.

Též byly představeny nově schválené dotační programy, jako například Adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu za období 2022–2026, dříve Projeková intervence společné zemědělské politiky pro období 2023–2027.

Na závěr semináře bylo vyjádřeno poděkování všem účastníkům, včetně vlastníků lesů, odborným lesním hospodářům, zástupcům Krajského úřadu Kraje Vysočina a představitelům Ministerstva zemědělství za jejich úsilí a spolupráci. Kraj Vysočina přijal za rok 2023 celkem 5 866 žádostí o příspěvky ve výši 823 milionů korun a za posledních 5 let získal do svého území téměř 2,5 miliardy korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy