První automatická prodejna otevřena v Humpolci

V Humpolci na Vysočině byla zprovozněna samoobslužná prodejna COOP, která umožňuje nepřetržitý nákup bez prodavačů. Pro vstup a výstup slouží mobilní aplikace generující QR kódy. Systém zabezpečení zahrnuje i umělou inteligenci sledující zákazníky.

uniweb weby

Na Vysočině se v obchodě COOP v Humpolci na Kamarytově ulici poprvé představila inovativní technologie umožňující nepřetržitý nákup bez prodavačů. Jedná se o první takový koncepet tohoto druhu v tomto regionu, kde zákazníci mohou nakupovat sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. Inovace využívá širokou škálu moderních technologií a IT řešení, díky kterým se zákazník může soustředit na hladký a efektivní nákup zboží.

Pro vstup do prodejny si zákazníci musí stáhnout mobilní aplikaci, která vygeneruje QR kód pro odemčení dveří. Po vstupu se automaticky zapne osvětlení a zákazník může začít nakupovat. Na konci nákupu pak stačí zboží jednoduše zaplatit na samoobslužné pokladně pomocí kreditní nebo debetní karty či mobilní platební služby. Po platbě je vygenerován další QR kód, který umožní zákazníkovi opustit prostor obchodu.

Bezpečnostní opatření v tomto samoobslužném konceptu zahrnují širokou škálu bezpečnostních kamer, včetně pokročilého systému umělé inteligence, který sleduje zákazníky při výběru zboží. Umělá inteligence může pomocí kamerového sledování analyzovat akce zákazníků a případně detekovat nesrovnalosti jako nezaplacení zboží.

Aby bylo možné využívat samoobslužnou prodejnu, musí mít zákazníci bankovní identitu a zároveň si stáhnout speciální aplikaci DoKapsy. Aplikace funguje jako zabezpečovací prvek, který eliminuje potenciální rizika a problémy s nenechavci, a zároveň zajišťuje, že obchod mohou vstoupit pouze osoby starší 18 let a je tak možné prodávat výrobky jako například alkohol.

Podle vedení COOP plánuje rozšíření tohoto konceptu na Vysočině a otevření několika dalších prodejen se samoobslužnou technologií. Finanční manažer COOP družstva Havlíčkův Brod, Jaroslav Stehno, potvrdil, že tato technologie by mohla přinést výhody pro venkovské prodejny a zvýšit jejich rentabilitu.

COOP na území České republiky dosud otevřel celkem 29 automatizovaných prodejen a tento trend bude pokračovat. Vysočina, a především Humpolec, tak nabízí šanci pro zákazníky vyzkoušet si toto nové a moderní způsob nakupování, který klade důraz na zákaznický komfort, rychlost a zvýšení bezpečnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy