Roboti v nemocnici: úspora síly a lepší stravování

V jihlavské nemocnici budou roboti pomáhat s rozvozem stravy a úklidem. Celkem tři stroje budou fungovat bez lidské obsluhy a ušetří tak vzácnou pracovní sílu. Klíčovou součástí projektu za cca 20 milionů korun je 5G síť pro spolehlivou komunikaci se stroji.

uniweb weby

V areálu jihlavské nemocnice se v blízké budoucnosti objeví noví pomocníci v podobě robotů. Tyto stroje posílí personál v běžných činnostech, jako je rozvoz stravy a úklid nemocnice. Celý projekt směřuje ke zlepšení průběhu práce, a to nejen pro zaměstnance, ale také pro pacienty a návštěvníky.

Roboti budou mít přesně danou trasu, kterou budou jezdit, a ve finále by mělo být celkem tři takové stroje, které se zapojí do běžného provozu nemocnice. Jeden z nich bude převážet stravu do Sociálního centra Kraje Vysočina, které je umístěno poblíž nemocnice a zajišťuje stravování pro své klienty. Další robot bude sloužit pro převoz jídla do jednotek intenzivní péče v rámci nemocničního areálu. Třetí robot se bude specializovat na úklidové práce.

Všechny tyto roboty budou vysoce autonomní, což znamená, že nebudou vyžadovat lidskou obsluhu. Ředitel jihlavské nemocnice Alexander Filip vysvětlil, že nástupem robotů do provozu dojde k úspoře lidské práce, která je aktuálně na trhu nedostatečná.

Jedna z výhod robotů je jejich schopnost převážet těžké náklady. Tažné vozíky se samostatně pohybujícími roboty dokáží převézt až tři tisíce kilogramů a nemusejí být ovládány člověkem.

Klíčovou součástí celého projektu je vybudování 5G sítě v areálu nemocnice, která zajistí spolehlivé pokrytí signálem pro autonomní systém. Podle David Zažímala, náměstka pro informatiku a kybernetickou bezpečnost, to přinese výhody také pro pacienty a zaměstnance, kteří se mohou těšit na zlepšení signálu v určitých místech nemocnice, kde byl doposud slabý.

Aktuálně je rozvoz stravy v nemocnicích zajišťován člověkem řízenými přepravními vozíky. S nasazením robotů tak dojde k ušetření pracovní síly, a tím i ke zlepšení celkové efektivity práce. Stejně tak úklidové stroje jsou dnes obsluhovány člověkem. Nově by se roboti pohybovali po hlavních chodbách nemocnice a zajišťovali téměř bezúdržbový provoz.

Celková cena tohoto projektu se pohybuje okolo dvaceti milionů korun. S financováním by měla pomoci evropská dotace. Pokud bude vše probíhat podle plánu, provoz robotů by mohl být zahájen nejpozději do konce roku 2025.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy