Rostliny jako jídlo, koření i lék - přednáška

Jarní přednáškový cyklus Muzea Vysočiny Třebíč odstartuje 5. března 2024. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé přednášky z oblasti botaniky, ornitologie, historie či filozofie.

uniweb weby

V úterý 5. března 2024 v 17:30 hodin zahájí tradiční jarní přednáškový cyklus v Muzeu Vysočiny Třebíč prvním příspěvkem Radomíra Němce, z Jihomoravského muzea ve Znojmě. Jeho přednáška s názvem Divoký zelinář aneb rostliny z divočiny jako jídlo, koření i lék představí návštěvníkům poetiku léčivých rostlin, které současně sloužily i jako běžná složka stravy našich předků.

Druhou přednášku cyklu si nenechat ujít 19. března 2024, kdy se v Třebíči představí Ondřej Kauzál z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky ve Studenci. Jeho přednáška O vlhách – klenotech oblohy představí tuto fascinující skupinu ptáků, která k nám přilétá především v druhé polovině května a odlétají od konce srpna do poloviny září.

V dalším díle cyklu, který proběhne 2. dubna 2024, se návštěvníci seznámí s Hrdelním právem a jihomoravskými šibenicím ve středověku a raném novověku. Přednáška Josefa Ungera z Masarykovy univerzity v Brně bude obsahovat také prezentaci výsledků archeologických výzkumů šibenic u Tišnova, Slavkova, Ivančic a Bystřice nad Pernštejnem.

Jarní cyklus zakončí přednáška Jaroslavy Kacetlové z Archivu Masarykovy univerzity v Brně, která nabídne pohled na život a myšlenky Lubomíra Nového – filozofa v neklidné době. Třebíčský rodák a mezinárodně uznávaný filozof Lubomír Nový se proslavil svými výzkumy Masarykovy filozofie a marxistických metod.

Jarní cyklus přednášek je pouze začátek bohatého roku 2024 v Muzeu Vysočiny Třebíč. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu výstav, workshopů, dílen, koncertů, jarmarků, muzejních nocí a dalších akcí. Podrobný program je k dispozici na webové stránce https://www.muzeumtr.cz/.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy