Rychlostní rekordman Velikonoc

Během velikonočního víkendu zastavila česká policie tři řidiče, kteří překračovali povolenou rychlost o více než 115 km/h. Policisté mohou řidičům takovou rychlostí na místě ihned zabavit řidičské průkazy a uložit pokuty až 25 000 Kč.

uniweb weby

Velikonoční víkend prý přináší pokoření a klid, ale pro některé řidiče na českých dálnicích to byl závod na okruhu. Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově měli rušný víkend, když tři řidiče zastavili, kteří překračovali povolenou rychlost o víc než 115 km/h. Naše hlídka zachytila a zastavila tyto řidiče v civilním voze s radarem.

Prvním pachatelem byl padesátiletý český řidič, který jel ve svém Audi A7 svízelnou rychlostí 189 km/h v sobotu kolem 7:30. Poté 20letý cizinec, který před policisty letěl v Audi Q7 rychlostí neuvěřitelných 193 km/h. Brzy poté je v pondělí dopoledne překonal 41letý cizinec ve Ferrari se českou registrační značkou, když se prohnal kolem hlídky rychlostí 218 km/h.

Při takovém porušení zákona mohou policisté dle novely zákona o provozu na pozemních komunikacích platné od letošního roku řidičům na místě ihned zabavit řidičské průkazy. Podle zákona, pokud řidič překročí nejvyšší povolenou rychlost v obci o 40 km nebo více nebo mimo obec o 50 km a více, mohou mu být na místě vzaty. Následně se takový přestupek řeší v rámci správního řízení s možností uložení pokuty až 25 000 Kč a zákazu řízení na šest až osmnáct měsíců.

Vedoucí dálničního oddělení řekl: „Projíždět po D1 rychlostí přes 200 km/h je hra s lidským životem. Silný provoz v sobotu a v pondělí mohl být pro ostatní účastníky silničního provozu ohrožen těmito řidiči.“ Jinými slovy, hazardování s rychlostí na dálnici D1 ohrožuje nejen provinilé řidiče, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Během prodlouženého víkendu zjistili policisté téměř 4 800 dopravních přestupků, za které udělili pokuty přesahující 5,5 milionu korun. Nejčastějším proviněním bylo překročení maximální povolené rychlosti. Bohužel to také vedlo k tragickým účinkům - během letošních velikonočních svátků na českých silnicích zemřelo sedm lidí - což je nejvíc od roku 2016.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy