Vyhlášení nové přírodní rezervace

Krajský úřad Kraje Vysočina plánuje nově vyhlásit přírodní rezervaci „Nad Svitákem“ a její ochranné pásmo. Cílem je změnit ochranné pásmo tak, aby lépe chránilo rezervaci před negativními vlivy z okolí a zajistilo její rozvoj a prosperitu.

uniweb weby

Krajský úřad Kraje Vysočina, odbor životního prostředí a zemědělství (OŽPZ KrÚ), má v plánu nově vyhlásit zvláště chráněné území, které poneslo název „Nad Svitákem“. Tímto krokem se zaměřuje na ochranu přírodní rezervace (PR) podle ustanovení §33 zákona o ochraně přírody.

Hlavním důvodem pro přípravu záměru na nové vyhlášení PR je potřeba změnit ochranné pásmo tak, aby lépe chránilo území přírodní rezervace před negativními vlivy z okolí. To má za cíl zajistit, aby se přírodní rezervace mohla dále rozvíjet a prosperovat.

Předmět ochrany navrhované PR zůstane beze změny, a bude stále vymezen podle článku 2 nařízení Rady Kraje Vysočina č.21/2012. Rovněž se nemění ani bližší ochranné podmínky PR, které jsou stanoveny v článku 3 toho samého nařízení. Je však navrhována změna ve vymezení ochranného pásma, která spočívá v jeho rozšíření o pozemek parcelního čísla 2413/1 v katastrálním území Milíčov u Jihlavy.

Hranice PR Nad Svitákem budou i nadále zachována beze změn. Úplné znění záměru na vyhlášení tohoto území a jeho ochranného pásma je dostupné u OŽPZ KrÚ na uvedených kontaktech. Dotčené obce, kraje a vlastníci nemovitostí mají právo uplatnit námitky k záměru na vyhlášení přírodní rezervace do 90 dnů od doručení oznámení o záměru.

Krajský úřad Kraje Vysočina je povinen včas uplatněné námitky posoudit a vydat o nich rozhodnutí do 60 dnů od uplynutí lhůty pro uplatnění námitek. Pro námitky podané po uplynutí této lhůty nebude přihlédnuto.

Tato iniciativa Krajského úřadu Kraje Vysočina je významným krokem v ochraně přírodního bohatství této oblasti a rozšíření ochranného pásma je důležitá pro udržitelnost a zachování přírodní rezervace Nad Svitákem pro budoucí generace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy