Vyměňte starý kotel za ekologický!

Zbývá půl roku do zákazu provozu starých kotlů. Majitelé nemovitostí s kotli z první nebo druhé emisní třídy mají možnost získat dotaci na jejich výměnu za ekologický zdroj tepla. Finanční podporu poskytují krajské úřady a Státní fond životního prostředí.

uniweb weby

V posledních měsících se stále častěji mluví o ekologických zdrojích tepla a nutnosti měnit staré kotle na pevná paliva (uhlí nebo dřevo) za nové, ekologičtější řešení. Pokud tedy vlastníte nemovitost, kde máte zastaralý kotel z první nebo druhé emisní třídy nebo dokonce kotel vyrobený před rokem 2000 a bez stanovené emisní třídy, ještě stále máte možnost získat dotaci na jeho výměnu za ekologický zdroj tepla.

Kotlíkové dotace a program Nová zelená úsporám představují dva hlavní způsoby, jak získat finanční podporu na výměnu starého kotle. Tyto prostředky poskytují krajské úřady a Státní fond životního prostředí (SFŽP). Podpora, kterou můžete získat, závisí na složení Vaší domácnosti.

Pro nízkopříjmové domácnosti, jejichž členové pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, a domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení, mohou žádat o dotaci na Krajském úřadu Kraje Vysočina v programu „Kotlíkové dotace v Kraji Vysočina pro nízkopříjmové domácnosti II“. Ostatní domácnosti mohou svůj zájem projevit v programu „Nová zelená úsporám“, který zajišťuje Státní fond životního prostředí.

Kraj Vysočina obdržel na realizaci Kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti II finanční prostředky ve výši 103 milionů korun. Díky tomu může kraj podpořit více než 575 žádostí. Nízkopříjmové domácnosti mohou získat dotaci ve výši až 95 % způsobilých výdajů s následujícími limity:

  • Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva, včetně akumulační nádrže - max. dotace 130 000 Kč
  • Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva - max. dotace 130 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo - max. dotace 180 000 Kč

Žádosti o dotace je možné podávat až do 31. srpna 2024 prostřednictvím webových stránek Kraje Vysočina. Krajský úřad tedy stále přijímá žádosti o dotaci a má k dispozici dostatek finančních prostředků na pokrytí několika set nových žádostí.

Pokud máte jakékoliv nejasnosti ohledně dotačního programu, neváhejte kontaktovat krajskou infolinku ke kotlíkovým dotacím na čísle 564 602 888, nebo se můžete obrátit na e-mailovou adresu kotliky@kr-vysocina.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy