Umělá inteligence zrychluje diagnostiku v Pelhřimovské nemocnici

V Pelhřimovské nemocnici testují nový pilotní projekt s využitím umělé inteligence (AI) na radiodiagnostickém oddělení. AI analyzuje rentgenové snímky plic a skeletu, čímž uvolňuje lékařům čas na složitější případy.

0

Před 3 týdny

Rekonstrukce ve Žďárské nemocnici: Nové pavilony pro gynekologii a dialýzu

Ve Žďáře nad Sázavou probíhá rekonstrukce gynekologicko-porodnického pavilonu, na kterou naváže výstavba nového pavilonu dialýzy. Oba projekty budou propojeny podzemním koridorem.

0

Před měsícem

Na pěti řekách na Vysočině platí třetí povodňový stupeň

Stav ohrožení se týká Sázavy, Doubravy, Svratky, Želetavky a Želivky. Hasiči zasahovali téměř dvěstěkrát kvůli popadaným stromům a následkům povodní. Železniční doprava je přerušena na několika tratích. Nejvážnější situace byla v Jimramově, kde došlo k evakuaci.

0

Před měsícem

Brtnice: Nový obchvat s mosty a protihlukovou stěnou do 2027

Nový obchvat města Brtnice bude mít délku 3,8 km a zahrnuje dva mosty, podchod pro pěší, protihlukovou stěnu a opěrnou zeď. Největší most bude měřit 311 metrů. Projekt výrazně zlepší dopravu, přičemž hlavní stavební práce začnou po geodetických měřeních.

0

Před měsícem

Kominíci přetíženi: Nová legislativa komplikuje topnou sezónu

Přípravy na topnou sezónu přetěžují kominíky kvůli nové legislativě. Kromě revizí a čištění musí kominíci upravovat komíny pro nové ekologické kotle. Zvýšená poptávka způsobuje delší čekací lhůty, což může ohrozit komfort i bezpečnost domácností.

0

Před měsícem

Jihlavské gymnázium a Střední průmyslová škola otevřely nové multifunkční hřiště

Jihlavské gymnázium a průmyslová škola mají nová sportoviště a dopravní infrastrukturu. Rekonstrukce zahrnula opěrnou zeď, retenční nádrže, běžeckou dráhu s tribunami a odpočinkovou zónu. Kromě toho byla vytvořena nová zpevněná cesta a parkovací místa. Nová infrastruktura podporuje nejen sport, ale i venkovní výuku.

0

Před měsícem

Poslední fáze přestavby jihlavského přivaděče: Kyvadlový provoz a nový kruhový objezd

Přestavba křižovatky na konci jihlavského přivaděče pod dálnicí D1 vstupuje do finální fáze. S přechodem do závěrečné etapy dojde k zavedení dvoutýdenního kyvadlového provozu, což přinese do oblasti omezení, na která jsou řidiči již zvyklí.

0

Před měsícem

Kraj Vysočina začal modernizaci silnice za 171 milionů!

Kraj Vysočina zahájil v dubnu rekonstrukci silnice II/360 kvůli významným konstrukčním problémům. Modernizace zahrnuje šířkovou úpravu na 9,5 metru, výměnu propustků a odvodňovacích systémů a modernizaci bezpečnostního zařízení.

0

Před 2 měsíci

Gabriela Beňačková se loučí s kariérou na festivalu Petera Dvorského

Festival nabídne tři velké open-air koncerty v zámecké zahradě, včetně vystoupení Gabriely Beňačkové a houslového virtuosa Jaroslava Svěceného.

0

Před 2 měsíci

Letní úniková hra v městské knihovně Nové Město na Moravě

Letní prázdniny začínají a knihovna nabízí novou únikovou hru č. 2, která vás provede napínavým dobrodružstvím. Najděte kód k zámku a odemkněte dveře do šedesáti minut!

0

Před 3 měsíci

Famfrpál ve Žďáru nad Sázavou. Zkouška kouzelnického sportu

Co je famfrpál? Sport inspirovaný knihami J. K. Rowling o Harrym Potterovi, kombinující ragby, vybíjenou a házenou. Hlavní program 13.-14. července zahrnuje základní skupiny, vyřazovací zápasy a medailové zápasy.

0

Před 3 měsíci

Strážský most po rekonstrukci je znovu průjezdný

Řidiči mohou opět projíždět přes Strážský potok bez omezení. V říjnu 2022 Fabie řízená pod vlivem alkoholu poškodila barokní most. Opravy financované ŘSD stály cca 750 000 Kč a proběhly ve spolupráci s památkáři.

0

Před 3 měsíci

Kraj opět podpořil iniciativy "Do práce a Do školy na kole"

V Kraji Vysočina skončil již 14. ročník celorepublikové kampaně „Do práce na kole, pěšky nebo poklusem“, která letos přilákala rekordních 1 451 účastníků. Tato iniciativa se zaměřuje na změnu každodenních návyků a minimalizaci používání automobilů.

0

Před 3 měsíci

O cenu památkářů budou bojovat dva počiny z Kraje Vysočina

Restaurování kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni a zpřístupnění zámku Červená Řečice veřejnosti jsou významné projekty na Jihlavsku. Kaple z 18. století prošla citlivou obnovou, zachovává umělecko-historické hodnoty, zámek s renesančními a barokními prvky se po dlouhé době otevřel veřejnosti s novými expozicemi.

0

Před 3 měsíci

Jihlavské krematorium po 15 letech opravuje pec

Generální oprava pece v jihlavském krematoriu probíhá po 15 letech a 15 tisících žehů. Opravy zahrnují výměnu vnitřních šamotových cihel a stojí 2,8 milionu Kč bez DPH. Během pandemie COVID-19 se zvýšil počet žehů o 60 %. Po dobu oprav se těla přepravují do Jindřichova Hradce.

0

Před 4 měsíci