Expance optické sítě pro Vysočinu

Kraj Vysočina investuje 140 milionů Kč do rozšíření optické sítě ROWAnet pro lepší přístup k vysokorychlostnímu internetu. Spolupráce s veřejnými a soukromými partnery zajistí potřebnou infrastrukturu a služby pro připojení obcí.

uniweb weby

Kraj Vysočina se rozhodl investovat 140 milionů korun do rozšíření optické sítě a zajištění lepšího přístupu k vysokorychlostnímu internetu pro obce ve své správě. Za tímto účelem bude kraj spolupracovat s organizacemi veřejné správy, místními samosprávami a soukromými partnery, aby vybudoval infrastrukturu i služby potřebné pro připojení těchto lokalit.

Ke krajské síti ROWAnet jsou již nyní připojeny všechny obce s rozšířenou působností a usiluje se o spojení s dalšími veřejnými institucemi. V rámci dalšího rozvoje ROWANetu plánují krajští informatici připojení nových lokalit a organizací veřejného sektoru. Kromě toho se zaměří na zlepšení dostupnosti vysokorychlostního internetu v oblastech s nedostatečným pokrytím, případně výstavbu záložních tras, jak zmiňuje radní Jan Břížďala.

Rozšiřování sítě ROWAnet proběhne prostřednictvím výstavby kabelovodů neboli chrániček, které budou pokládány do krajnic ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny. Plány pro další rozvoj krajské optické sítě na období 2025 až 2027 zahrnují výstavbu nových tras v silničních pozemcích nebo nákup optických vláken od soukromých vlastníků do majetku kraje.

Již v příštím roce by mohl být ROWAnet rozšířen na trase z Jihlavy do Velkého Meziříčí v okolí silnice 602, na jih od Telče směrem na Černíč a do Mikulovic na Třebíčsku. Dlouhodobý plán také zahrnuje výstavbu trasy do Jaderné elektrárny Dukovany přes Jaroměřice nad Rokytnou a Hrotovice, či připojením Brtnice, Okříšek a dalších sídel.

Celkově se očekává, že investice kraje do rozšíření optické sítě ROWAnet přinese řadu pozitivních dopadů na kvalitu života obyvatel a zlepšení dostupnosti veřejných služeb, jako je zdravotnictví, školství či digitalizace úřadů. Kromě toho by měla být tato modernizace infrastruktury přínosem i pro místní podnikatele v oblasti IT a technologií, kterým se otevře nový prostor pro rozvoj a inovaci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy