Obchvat Brtnice: 3,8 km nové silnice za 723 milionů korun

Kraj Vysočina zahájil veřejnou zakázku na výstavbu 3,8 km obchvatu Brtnice, který sníží hluk a znečištění ve městě. Celkové náklady činí 723 milionů Kč bez DPH, stavba bude 100% financována ze SFDI. Stavba začne na podzim a potrvá asi dva roky.

uniweb weby

Již brzy si obyvatelé Brtnice mohou oddechnout od nepříjemného provozu těžkých nákladních aut a zvýšené intenzity dopravy ve městě. Kraj Vysočina totiž zahájil veřejnou zakázku na výstavbu obchvatu Brtnice. Tento krok zajistí, že se provoz převede mimo město, což pomůže snížit znečištění, hluk a zlepší kvalitu života místních obyvatel.

Obchvat Brtnice bude měřit 3,8 kilometrů a jeho náklady jsou prozatím odhadovány na 723 milionů korun bez DPH. Krajská rada schválila zahájení zadávacího řízení, které se nyní nachází ve fázi podávání nabídek. Celá stavba bude financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), díky čemuž kraj získá letos 50 milionů korun.

'Máme příslib ze strany vlády a státu, že tato stavba bude stoprocentně financovaná z prostředků SFDI,' řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Nabídky na obchvat bude kraj přijímat do poloviny května a plánuje zahájit stavbu v podzimních měsících. Práce na obchvatu by měly potrvat přibližně dva roky.

Projekt obchvatu Brtnice počítá hned se třemi mosty. Největším z nich bude sedmipolový most o délce přemostění 311 metrů a výšce nad terénem až 40 metrů. Další dva mosty budou menší a poslouží k převedení místní komunikace a podchodu pro pěší. U nové silnice bude postavena protihluková stěna měřící 385 metrů a také 43 metrů dlouhá opěrná zeď, která zajistí bezpečnost sousedních pozemků,

Podle Miroslava Houšky, po dokončení obchvatu dojde k několika změnám: Silnice směrem od Třebíče bude převedena do vlastnictví města Brtnice, zatímco zbylé silnice zůstanou ve vlastnictví kraje a změní se jejich kategorie. Tento krok určitě přispěje ke zkvalitnění dopravní infrastruktury v kraji.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy