Mimo těchto tří reprezentovalo Vysočinu velmi úspěšně i dalších osm podniků zabývajících se výrobou mlékárenských produktů.
Ratibořická biofarma DoRa, která se dle slov Pavla Dobrovolného zúčastňuje Mlékárenských dnů od nepaměti, zaznamenala i v letošním ročníku významný úspěch. V kategorii Čerstvé a tvarohové sýry obsadila za kozí žervé druhou příčku, tedy získala pomyslnou stříbrnou medaili.
„Hospodaříme na 300 hektarech zemědělské půdy a chováme 850 bílých koz krátkosrstých. Podílíme se tak na zachování tohoto českého genofondu. Dojíme kolem 1300 litrů mléka denně, a to zejména díky v loňském roce zakoupené nové dojírně,“ uvedl Pavel Dobrovolný.
Také domácí Savencia (dříve Pribina), prezentovaná manažérem Vladimírem Čejnou, sklidila nejeden úspěch. Za absolutní špičku byl v kategorii Zrající sýry porotou prohlášen Sedlčanský modřenín, jemnější a krémovitý, s nižším obsahem soli. Z novinek se umístil na sedmém místě Král sýrů hermelín s provensálskými bylinkami, vyráběný v Přibyslavi. Šesté místo patří novince z Hodonína - Apetitu s pětiměsíčním ementálem.
Moravia Lacto, jihlavská mlékárna, obsadila u poroty 3. místo za mléko elopak, mlékárna Polná zabodovala s pařeným sýrem s kořením Jadel, se kterým získala druhé místo, mlékárna Žirovnice obsadila s nakládaným sýrem Zorba místo třetí. Úspěšná byla i Kozí roláda v barevném pepři, výrobek Dvorského statku Olešenka, která u poroty skončila na čtvrtém místě.
„Perspektivu v mlékárenském průmyslu, a to nejen na Vysočině, vidíme víc než optimisticky,“ shrnul výsledky letošního úspěšného Mlékárenského dne Vladimír Čejna.