Víkendové oteplení nad 10°C láká, ale pozor na sněžení v horách!

O víkendu se očekává oteplování až nad 10 °C, ale na českých horách se předpovídá sněžení. Teploty v pátek dosáhnou 7 °C, v sobotu až 10 °C, v neděli až 12 °C a v pondělí až 13 °C. Přeháňky a mráz můžou zkomplikovat situaci na silnicích a chodnících.

uniweb weby

Letošní únor přinese proměnlivé počasí, které se v krátké době změní z chladného na poměrně teplé. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v domácím regionu o víkendu očekává oteplování až nad 10 stupňů Celsia. Současně však naše hory čeká sněžení, které by mohlo zkomplikovat situaci na horách.

V čtvrtek a pátek si připravte teplé oblečení, protože ráno může mrznout, zejména na severu a severozápadě Čech. Během dne se teploty dostanou k osmi stupňům Celsia a tento vzestup pokračuje v pátek až k sedmi stupňům. Meteorologové vydali výstrahu před slabou ledovkou pro část Středočeského, Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje, ve východní části Jihočeského kraje a v Jeseníkách.

Déšť a přeháňky se o víkendu rozšíří napříč Českem, přičemž nad 800 metrů nad mořem může dokonce sněžit. V pátek se sněžení může objevit i ve vyšších polohách nad 500 metrů nad mořem. Během víkendu se sněhová čára posune kvůli oteplení výrazně výše.

Teploty během dne mohou v sobotu stoupnout až na deset stupňů Celsia, v neděli na dvanáct stupňů a v pondělí na třináct stupňů. Nadprůměrné teploty jsou dle předpovědi očekávané i ve dnech následujícího týdne, a to jak během dne, tak i v noci se teploty již nepropadnou pod nulu.

Domácí regiony - Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Středočeský kraj a Ústecký kraj - si připravují na víkendové oteplování. Přípravy zahrnují zejména čištění silnic a chodníků, kde může docházet k tvorbě ledovky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy