Zprůjezdnění náměstí v Jihlavě

Jihlavští podnikatelé a obyvatelé oceňují rozhodnutí města umožnit průjezd aut přes západní část náměstí. Město také prodlouží parkování v oranžovém režimu o dvě hodiny a umožní bezplatné parkování na některých místech v neděli a o svátcích.

uniweb weby

Jihlavští podnikatelé a místní obyvatelé uvítali rozhodnutí města umožnit průjezd aut přes západní část náměstí. Toto opatření, o němž město rozhodlo na popud tamní Hospodářské komory a místních obyvatel, umožní lidem snadnější přístup do svých domovů. Tuto změnu oznámil primátor Jihlavy, Petr Ryška (ODS).

Město rozhodlo o zprůjezdnění západní části náměstí záměrně, aby se náměstí nestalo zkratkou pro vyhýbání se přeplněné Hradební ulici a předešlo se tak neúměrnému nárůstu dopravy v centru města. Na nově zprůjedzdněné spojce byly navýšeny plochy přechodů, což pomůže snížit rychlost aut. 'Spojka není přímá, proto věříme, že ji využijí především místní a návštěvníci, kteří potřebují dojet z dolního náměstí na sever,' dodal primátor.

Nouzový vjezd do průjezdní zóny z druhé strany bude také usnadněn tím, že se město rozhodlo otevřít obousměrně průjezdnou část Benešovy ulice kolem parku Gustava Mahlera, mezi Věží a Dvořákovou ulicí. Vodiči tak už nebudou muset se vracet zpět přes Palackého ulici, ale budou moci jet přímo z Matky Boží přes Věž a Benešovu až do rušné křižovatky u Zverimexu.

Kromě zprůjezdnění náměstí se město rozhodlo od Velikonoc prodloužit možnosti parkování v oranžovém (návštěvnickém) režimu o dvě hodiny denně – nyní zde bude možné parkovat od pondělí do pátku ráno až do 8:00 a odpoledne už od 16:00. Toto rozhodnutí bylo přijato na základě velkého zájmu o parkoviště v modrém rezidentním režimu, zejména v centru města.

Nejen to. V neděli a o svátcích bude nově možné parkovat zdarma na parkovištích v oranžovém a fialovém režimu, například na Masarykově náměstí, kolem kina Dukla, na třídě Legionářů nebo u městského nádraží. 'V neděli je obsazenost těchto parkovišť kolem 25 procent. Tři čtvrtiny míst jsou volné a my chceme nyní nabídnout návštěvníkům tyto kapacity k bezplatnému parkování,' vysvětluje primátor Ryška.

Návštěvníci úřadů, kulturních institucí a sportovišť navíc získají dvě hodiny parkování zdarma ve fialovém režimu. Podle primátora je tento režim zvláště výhodný tam, kde je více parkovacích míst než potřebují místní obyvatelé a podnikatelé. Pro využití dvou hodin parkování zdarma bude nutné získat oprávnění v parkovacím automatu nebo v aplikaci EasyPark.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy