Chřipka trápí i Vysočinu: šest obětí a strmý nárůst nemocných

Počet lidí s akutními nemocemi dýchacích cest na Vysočině v prvním lednovém týdnu prudce vzrost – a to skoro o třetinu. Nejhorší je situace na Brodsku a Třebíčsku. Chřipka si v kraji vyžádala už šest obětí.

uniweb weby

Lidí s chřipkami a nemocemi horních cest dýchacích rychle přibývalo už před Vánoci. Během nich díky prázdninám a dovoleným sice nemocnost mírně klesla. Hygienici však varovali, že po startu roku 2017 znovu vystřelí prudce vzhůru. A nemýlili se.

K 9. lednu je na Vysočině v průměru 1660 lidí s takzvanými akutními respiračními onemocněními na 100 tisíc obyvatel. Před týdnem jich bylo 1277, před dvěma týdny 1461. Podle lékařů je navíc pravděpodobné, že pacientů bude přibývat ještě v následujících dvou až třech týdnech.

Nejvíc nemocných je aktuálně na Havlíčkobrodsku, kde je relativní nemocnost 2144 lidí na 100 tisíc obyvatel, na Třebíčsku 1767. Hranice pro vyhlášení epidemie je 1700 nemocných na 100 tisíc lidí. Tuto hranici zatím neprolomili na Jihlavsku, Pelhřimovsku a Žďársku.
Ve čtyřech z pěti okresů však v minulém týdnu lidí s onemocněními dýchacích cest přibylo, jedinou výjimkou je Jihlavsko. (Více v přehledu pod textem.)

Kvůli letošní chřipkové epidemii už také krajští hygienici evidují šest úmrtí. Vždy šlo o pacienty, kteří měli kromě chřipky ještě jiná závažná onemocnění. V minulém týdnu kvůli chřipce na Vysočině zemřeli tři senioři.

Hygienici kvůli rychlému nárůstu nemocných zakázali návštěvy v mnoha krajských nemocnicích či domovech pro seniory.

Pacienty aktuálně není povoleno navštěvovat například v nemocnicích v Havlíčkově Brodě, v Pelhřimově, v Jihlavě nebo v Třebíči. Zákaz všude platí do odvolání. (Kompletní seznam zařízení, která zakázala návštěvy, najdete na webu krajské hygienické stanice.)

Podle lékařů lze nákaze chřipkou poměrně efektivně předcházet dodržováním základních hygienických návyků, mezi něž patří například pravidelné mytí rukou teplou vodou a mýdlem, zakrývání úst při kašlání či omezení pobytu ve velkých kolektivech.

V případě onemocnění odborníci důrazně doporučují návštěvu lékaře, v souvislosti s chřipkou totiž v Česku ročně zemřou až dva tisíce lidí.

Kolik nemocných je ve vašem okrese (na 100 tisíc obyvatel)?

Jihlava: minulý týden 1731/tento týden 1662
Havlíčkův Brod: 1349/2144
Pelhřimov: 1194/1348
Třebíč: 1389/1767
Žďár nad Sázavou: 711/1357


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 09.01.2017 16:18




0 +
 

Hlavní zprávy