Festival Jeden svět v Havlíčkově Brodě už zná program

V pátek 24. března začíná v havlíčkobrodském klubu Oko pátý ročník dokumentárního festivalu Jeden svět 2017, jeho hlavním tématem bude Umění spolupráce. Hlavní motiv festivalu odkazuje k otevřenosti, vzájemné komunikaci či sdílení myšlenek a pocitů.

uniweb weby

Program festivalu

Anotace k filmům

Pátek
17.00-19.30

Škádlení Goliáše (Tickling Giants
) Sara Taksler (USA, 2016) 113 min.

Egypťan Bassem Youssef patří k těm, jimž události arabského jara zásadně zasáhly do života. Radikálně změnil povolání: z chirurga se stal moderátorem vlastní satirické talkshow, čímž si splnil svůj sen. Časosběrný dokument zachycuje Bassemovu cestu od prvních pokusů vysílaných na YouTube až po úspěšnou a plně profesionální show, jejíž jednotlivé epizody v arabském světě sledovalo průměrně až 30 milionů televizních diváků. Po stupňovaných hrozbách, a to i z politických řad, však pořad končí a egyptský showman odchází do exilu. Příběh Youssefova nebojácného pořadu odráží politické turbulence v Egyptě po pádu prezidenta Mubáraka a prozatím marné usilování tamní společnosti o skutečnou svobodu.

20.00-22.00
Zlatý úsvit – jak to vidím já (Golden Dawn
– A Personal Affair) Angélique Kourounis (Řecko, 2016) 90 min.
Vzestup řeckého politického uskupení Zlatý úsvit, které se netají svým neonacistickým směřováním, přiměl režisérku Angélique Kourounis překročit meze nezaujatého pozorovatele. Přiznává, že její rodinné zázemí i vlastní levicové politické přesvědčení ji staví vůči Zlatému úsvitu do příkré opozice. Kriticky dokumentuje jeho metody, které sahají od populistického rozdávání jídla nezaměstnaným Řekům až k brutálnímu šikanování cizinců, a dokonce vraždě. Je svědkem časté vstřícnosti vůči Zlatému úsvitu ze strany policie či církve. I díky výpovědím „slušných“ sympatizantů Zlatého úsvitu vyvstává zřetelná paralela s nástupem nacistů v meziválečném Německu a s úspěchy podobných hnutí jinde ve světě.

Sobota
14.00-16.00
Epidemie svobody (Epidemic of Freedom)
 Tereza Reichová, Hynek Reich Štětka (Česká republika, 2017) 66 min.
Proč je v Česku očkování povinné, když ve většině zemí západní Evropy mají rodiče právo volby? Neočkují tu doktoři děti příliš brzy? A mají vůbec čeští rodiče o očkování dostatek informací? Dokumentaristka Tereza Reichová s manželem Hynkem Reichem Štětkou hledají odpovědi na tyto a mnohé další otázky. S narozením dcery Žofky přišly obavy o její zdraví. Mladí manželé se vyzbrojují kamerou a točí vše, co by mohlo ovlivnit jejich rozhodnutí, zda dceru očkovat, nebo ne. V diskusích s pediatry, s ministerstvem zdravotnictví, s kamarády, s babičkou malé Žofky i sami mezi sebou zjišťují, že vytvořit si na celý problém jasný a dobře podložený názor není zdaleka tak jednoduché.

17.00-19.00
Rozehraj své město (Gaming the Real World) Anders Eklund (Švédsko, 2016) 72 min.
Jednou z nejúspěšnějších počítačových her poslední doby se stal Minecraft, v němž hráči staví z 3D bloků virtuální světy. Fenoménu propadl i jedenáctiletý syn švédského městského úředníka. Netrvalo dlouho a otec pochopil, že tohle „digitální Lego“ může snadno posloužit jako nástroj participativního městského plánování. Inovativní zapojení veřejnosti do rekultivace jedné švédské čtvrti neušlo pozornosti UN-Habitatu, agentuře OSN, která podporuje rozvoj společensky a ekologicky udržitelných lidských sídel. Film sleduje několik urbanistických teamů a vývojáře tří her, kteří chtějí díky jejich širokému využití demokratizovat způsob výstavby měst.

20.00-22.00
Íránský rave (Raving Iran)
Susanne Regina Meures (Švýcarsko, 2016) 84 min.
V zemi panuje tvrdá kázeň, cenzura, ulice křižují hlídky mravnostní policie. Odpovědí mladých je ilegální hudba a undergroundové večírky, které mají setřást všudypřítomný tlak. Araš a Anúš dělají rave music v zemi, kde je to úředně považováno za dílo Satana. Párty se pořádají v bunkrech nebo na poušti, provází je strach z razií, bití a vězení. Dvacetiletí kluci na systém vyzrají, svépomocí vydají nepovolené CD a získají pozvání na mezinárodní festival ve Švýcarsku. S vymodlenými vízy v kapse jim začíná nelehké rozhodování. Chtějí opustit domov a požádat o azyl? Svíravou atmosféru dokumentu podtrhují autentické snímky skryté kamery mobilního telefonu.

Neděle
14.00-16.00
Normální autistický film (Normal Autistic Film)
 Miroslav Janek (Česká republika, 2016) 90 min.
Kdo je to aspík? A co mají společného autisti, Malý princ a mimozemšťani? Pětice dětí a dospívajících postav filmu žije s nálepkou, která je odděluje od ostatních. Ale kdo může tvrdit, co je normální a co není? Oceňovaný český dokumentarista Miroslav Janek natočil neobyčejný snímek o neobyčejných bytostech, nabourávající představu o autismu jako nemoci. Film je plný poetických obrazů, slavných klavírních skladeb, autistického rapu, filozofických úvah o vesmíru, smrti, přátelství a světa víl nebo smělých plánů budoucího člena demoliční čety. Takový normální autistický film.

17.00-19.00
Zemřít pro design (Death By Design)
 Sue Williams (USA, 2015) 59 min.
Výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická. Zaměstnanci kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny, mají postižené děti. Výrobci to vědí. Maří soudní procesy a tutlají informace už 30 let. Jedovaté látky nelze zlikvidovat. Rozežírají nádrže, pronikají do vzduchu, cestují po planetě – a škodí všem. Snímek metodicky rozkrývá problém globálních rozměrů. A ukazuje, jak je dále stupňován nelidskými podmínkami v čínských výrobnách, technikami „likvidace“ starých přístrojů či praktikami, jimiž firmy dál nutí zákazníky kupovat nové modely. Na druhou stranu, ve světě se najdou i kutilové razící šetrné cesty, jak s elektronikou zacházet, aby pro nás neměla fatální následky.

20.00-22.00
My jsme počátek lidstva (We Are Humanity)
Alexandre Dereims (Francie, 2016) 90 min.
Na Andamanských ostrovech, daleko v Indickém oceánu, žije kmen Džarava. Potomci prvních lidí před 70 000 lety opustili Afriku a pak žili v Asii v úplné izolaci. Dnes se posledních 400 příslušníků kmene snaží chránit svůj ráj. Ten ohrožují obchodníci, kteří Džaravům podstrkují i alkohol a tabák, nebo přicházející turisté. Indická vláda se pokouší Džaravy asimilovat, ale nebere ohled na to, že jejich svět má jiná pravidla. Ti, kteří opouštějí bílé pláže, tak často končí ve špinavých velkoměstech. Vůbec poprvé se filmovému štábu podařilo proniknout k Džaravům tak blízko a zachycovat svět, v němž jsou lidé ještě svobodní a nepodmíněně šťastní.

Pro seniory
Život začíná po stovce (Life Begins at 100)
Asa Blanck (Švédsko, 2015) 58 min.
Švédka Dagny má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na párty, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše, co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký.

Music Jam
Kytara, housle, klarinet, basa, skleničky, stůl?
Ať už hraješ na cokoliv, těšíme se, že za námi dorazíš a budeš tak součástí umění spolupráce i v hudbě, zahrajem si společně nějaký pecky, na který budeme mít zrovna náladu a prostě si to užijem.

Virtuální realita 
Virtuální realita zapůjčená z Prahy a poté organizovaná společná diskuze pro všechny, kdo dokument zhlédnou.

Na baru
Gaming the real world – hra na vyzkoušení.

Občerstvení
Ochutnávka vegan a vegetariánské kuchyně.

Jeden svět Havlíčkův Brod



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy